Kinderen 11
 

Scheiden

Scheiden

Woning en inboedel

Als je uit elkaar gaat, roept dat direct vragen op over wie waar gaat wonen. Is er sprake van een koophuis? Is het huis eigendom van jullie allebei (gemeenschap van goederen)? Kan een van beide in het huis blijven wonen en de ander uitkopen? Of is het beter om het huis te verkopen? Is er dan een restschuld? Of is er sprake van een huurwoning?
Als je uit elkaar gaat, roept dat direct vragen op over wie waar gaat wonen. Is er sprake van een koophuis? Is het huis eigendom van jullie allebei (gemeenschap van goederen)? Kan een van beide in het huis blijven wonen en de ander uitkopen? Of is het beter om het huis te verkopen? Is er dan een restschuld? Of is er sprake van een huurwoning? Tijdens de mediationgesprekken zal jullie situatie in kaart worden gebracht. Er zal mogelijk informatie worden ingewonnen bij een hypotheekverstrekker. Een taxatie door een makelaar kan tevens nodig zijn. Jullie wensen en financiële mogelijkheden zullen zo op een rij worden gezet. In onderling overleg kan dan een keuze worden gemaakt voor de beste optie. Mediation van Nu begeleidt jullie in dit proces, ook bij de emotionele kant hiervan. Verhuizen, maar ook achterblijven in de echtelijke woning is lastig. Ook voor de kinderen is het oude huis “een huis met gaten” en niet meer hetzelfde.

Verdeling van de spullen

Naast afspraken over het huis, zullen er ook afspraken moeten worden gemaakt over de inboedel, met andere woorden “de spullen moeten worden verdeeld”. Daarbij is het van belang of jullie gehuwd zijn in gemeenschap van goederen of dat jullie huwelijkse voorwaarden (partnerschapsvoorwaarden) hebben laten opmaken bij de notaris. Aan de hand daarvan zal er bekeken worden wat er precies aan bezittingen verdeeld moet worden, omdat het gemeenschappelijk eigendom is. Per 1 januari 2018 treedt overigens de Wet aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen in werking. Deze wet introduceert een beperkte gemeenschap van goederen als basisstelsel. Personen die op of na 1 januari 2018 trouwen, zonder dat ze huwelijkse voorwaarden maken, trouwen dus niet langer automatisch in een algehele gemeenschap van goederen. Voor meer informatie hierover verwijs ik naar mijn nieuwsbericht van 23 december 2017 op deze site.

Bezittingen die toebehoren aan een van beide partners, hoeven niet verdeeld te worden. Ook zaken als kleding en sieraden hoeven niet te worden verdeeld. Die behoren toe aan degene die ze draagt. De gemeenschappelijke bezittingen worden op een lijst gezet. Deze bezittingen moeten worden verdeeld over de beide partners. Beide hebben recht op de helft. Dit gebeurt in onderling overleg. De waarde van hetgeen beide partners verkrijgen, zal ongeveer hetzelfde zijn. De mediator kan helpen bij het tot stand brengen van de verdeling. De uiteindelijke verdeling wordt vastgelegd in het convenant.
MfN Registermediator
NMV - De beroepsvereniging voor professionals in mediation